Haftanın seçkin maddesi
|
---|
"Greatest Hits", Lost dizisinin üçüncü sezonunun yirmi birinci; dizinin toplamda yetmişinci bölümüdür. Bölüm, yardımcı-yönetici yapımcı Edward Kitsis ile Adam Horowitz tarafından yazılırken Stephen Williams tarafından yönetildi. 16 Mayıs 2007 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri'nde ABC kanalında; Kanada'da CTV'de yayımlandı. Amerika Birleşik Devletleri'nde 12 milyon kişi tarafından izlenen bölüm hakkında eleştirmenler tarafından olumlu eleştiriler yapıldı. Lost'un editörleri bu bölümle Golden Reel Ödülleri'ne aday gösterildi. Bölümdeki olaylar Oceanic uçağının yaptığı kazadan sonraki doksan ikinci gün olan 22 Aralık 2004 tarihinde geçmektedir. Bir grup kazazede, kamplarına gizlice baskın yapacak olan Diğerleri grubuna karşı hazırlık yaparken diğer kazazedeler ise yakınlardaki şilep ile iletişime geçmek için çalışmaktadırlar. Charlie Pace (canlandıran Dominic Monaghan), flashbackler ile gösterilen hayatının en iyi beş anını sayar ve Desmond Hume (Henry Ian Cusick) tarafından görülen önsezilerin gerçekleşmesini bekler. (Devamı...)
|
|
Günün maddeleri
|
---|
[[Resim:|right|150px]] Fotoğraf, (Eski Yunanca φῶς (fos), φωτός (fotos)), “ışık (gök cisimlerinin)“, “aydınlık“ ve γράφειν (grafein), “çizmek“, “kazımak“, “resim yapmak“, "yazmak" kelimeleri birleştirilerek türetilmiş bir isimdir. Kelime anlamı, ışık yardımı ile iz bırakmaktır. Fotoğraf, cisimlerden yansıyan elektromanyetik radyasyonun toplanıp odaklanmasıyla oluşturulur. En yaygın rastlanan fotoğraflar insan gözünün görebileceği kalıcı görüntüler meydana getirin dalga boylarıyla olan fotoğraflardır.
Fotoğrafta en önemli unsur ışıktır. Işık üzerine vurduğu nesneleri görülebilir kıldığı gibi, fotoğraf oluşumunu da sağlar. Bu yüzden fotoğrafı çekecek makinedeki objektif de önem arzetmektedir. Objektifin diyafram değeri ne kadar küçükse içeriye giren ışık miktarı da o kadar çok olacağından fotoğraf çekiminde daha yüksek enstantaneler kullanılabilinecektir. Diyafram'ın 1, olması objektife gelen ışığın tamamının sensöre düşmesidir. Kaliteli ve pahalı lenslerin diyafram değerleri genel olarak 2,8 ve daha düşüktür. Fotoğrafın çekilebilmesi için ışık şarttır. Işık herhangi bir kaynaktan cisime gelir. Cisimden yansıyan ışık bir algılayıcıya yani göze ya da filme ya da sensore geldiği zaman görünür olur ve renkleri konusunda bilgi verir. Cisimlerin renkleri üzerine gelen ışığın ışık ısısı ve ne kadarını absorbe edip ne kadarını hangi dalga boyunda yansıttığına göre algılanır. Örneğin beyaz duvar sarı ışık ile aydınlatıldığında sarı, mavi ışık ile aydınlatıldığında ise mavi renk olarak görünür. Ancak kırmızı renkli cisim yeşil ışık ile aydınlatıldığında siyah gözükebilir. Objektifler ilk kamera sayılan camera obscuradan bu yana gelişme göstererek optik kusurları neredeyse tamamen giderilmiş hale gelmişlerdir. Geniş açı , normal odaklı ve tele objektif olarak kabaca 3 gruba toplanabilir. Aynı zamanda sabit odaklı ve değiştirilebilir odaklı(zoom) objektifler olarak iki ayrı grupta da toplanabilir. (Devamı...)
|
Romulus ve Remus, Roma Mitolojisine göre MÖ 753'de Roma şehrinin kurucularıdır. Efsaneye göre Savaş Tanrısı Mars ile Rhea Silvia'nın ikizleridir. Ataları ise Truva'dan kaçan Afrodit'in oğlu Prens Aeneas'tır. Aeneas, Hektor'un kuzenidir.
Romulus, Roma şehri'ni beraber kurduğu kardeşi Remus'u öldürerek tahtın tek sahibi olmuştur. Remus, Romulus ile dalga geçtiği için Romulus'un Remus'u öldürdüğü sanılır. Gerçekte yaşayıp, yaşamadığı bilinmeyen Romulus'un tarihsel bir kişi olduğu şüphelidir.
İtalyan mitolojisine Etrüskler (Tuskiler) aracılığıyla geçmiş olan bir söylencedir. Türklerin mağarada kurt tarafından beslenen çocuk motifi ile birebir aynıdır. Romus ve Romulus iki (veya ikiz) kardeştirler ve Roma şehrini kurmuşlardır. Bir ırmağa bırakılırlar ve dişi bir kurt onları sudan çıkararak bir mağarada emzirir. Daha sonra çiftçi bir aile tarafından bulunarak evlat edinilirler. Roma şehrini kurmak için de kurt tarafından emzirildikleri yeri seçerler. Bu yerin etrafını çevirirken tartışmaya başlar ve kavga ederler bunun üzerine Romulus kardeşi Romus’u öldürür. Böylece kurduğu kent devletinin ilk hakanı kendisi olur. Kardeşleri besleyen Lupa kara renkli olarak betimlenir. (Devamı...)
|
|
|
Günün seçkin resmi
|
---|
|
|
|
Casa Milà 1906 - 1910 yıllları arasında Antoni Gaudí tarafından tasarlanıp inşa edilen bina olup 1984 yılında UNESCO Dünya Mirasları listesine kaydedildi. (Passeig de Gràcia Caddesi, Eixample, Barselona).
|
|
Arşiv – Diğer seçkin resimler için...
|
|
Tarihte bugün
|
---|
Olaylar
1861 - Rusya'da toprağa bağlı serflik yürürlükten kaldırıldı.
1878 - Thomas Edison fonografın patentini aldı.
1915 - I. Dünya Savaşı: Çanakkale Savaşları başladı.
1925 - Telsiz tesisi hakkındaki kanun çıktı. Türkiye'de radyonun kurulması TBMM'de kabul edildi.
1932 - 1951'de Demokrat Parti hükümeti tarafından kapatılacak olan halkevleri kuruldu.
1945 - II. Dünya Savaşı: Yaklaşık 30.000 ABD askeri Batı Pasifik'teki Japonya'nın Iwo Jima adasına çıkartma yaptı. Japon ordusunun şiddetli direnişi ile karşılaşan ABD birlikleri adada kontrolü ancak bir ay sonra sağlayabildi.
1959 - Birleşik Krallık, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanıdı. Bağımsızlığın resmî olarak ilan edilmesi 16 Ağustos 1960'ta oldu.
1968 - Larnaka uluslararası havaalanındaki bir uçak kaçırma olayına, Kıbrıslı yetkililerden izin almaksızın müdahale etmeye kalkan Mısır komando birliğinin 15 üyesi, Kıbrıs Millî Muhafızları tarafından öldürüldü.
1985 - İspanya'nın İberya Havayolları'na ait Boeing 747 tipi bir yolcu uçağı dağa çarparak düştü; kazada 148 kişi hayatını kaybetti.
1986 - Sovyetler Birliği, Mir uzay istasyonunu uzaya gönderdi.
Doğumlar
1473 - Nicolaus Copernicus, Polonyalı matematikçi ve astronom (ö. 1543)
1717 - David Garrick, İngiliz aktör, oyun yazarı, tiyatro yöneticisi ve yapımcısı (ö. 1779)
1859 - Svante Arrhenius, İsveçli kimyacı, Nobel Kimya Ödülü sahibi (ö. 1927)
1911 - Merle Oberon, Britanyalı sinema oyuncusu (ö. 1979)
1940 - Saparmurat Türkmenbaşı, Türkmenistan devlet başkanı (ö. 2006)
Ölümler
1837 - Georg Büchner, Alman oyun yazarı (d. 1813)
1951 - André Gide, Fransız yazar, Nobel Edebiyat Ödülü sahibi (d. 1869)
1952 - Knut Hamsun, Norveçli yazar, Nobel Edebiyat Ödülü sahibi (d. 1859)
1997 - Deng Xiaoping, Çinli devrimci ve komünist lider (d. 1904)
2001 - Stanley Kramer, Amerikalı yönetmen ve film yapımcısı (d. 1913)
Daha fazlası...
|
|